Dom Parzynów k. Ostrzeszowa

Dom Parzynów k. Ostrzeszowa

Przystępujemy do projektu prostego w formie domku – dwukondygnacyjny budynek w formie modnej ostatnio “nowoczesnej stodoły”. Będzie to kontynuacja serii stworzonych przez nas domów “I MY HOME” powstałej we współpracy z Filipem Totoś).

Przebudowa kamienicy – Bielsko-Biała

Przebudowa kamienicy – Bielsko-Biała

Projekt przebudowy – remontu istniejącego budynku mieszkalnego wielorodzinnego (Kamienicy) w Bielsku-Białej. W projekcie założono przywrócenie pierwotnego stanu budynku (dotychczas mocno przebudowany – zniszczony) i nadanie charakteru elewacjom tak aby cały budynek nabrał spójności z stylem w którym pierwotnie był wzniesiony. Obecny układ mieszkań został zachowany ale podniesiono standard mieszkań (do obowiązujących w XXIw)

Re – modeling budynku mieszkalnego -Bielsko-Biała

Re – modeling budynku mieszkalnego -Bielsko-Biała

Projekt przebudowy / re-modelingu istniejącego budynku mieszkalnego jednorodzinnego w Bielsku-Białej.

Budynek istniejący mocno zniszczony miał zyskać nową niepowtarzalną formę w prostej surowej oprawie. Elewacje zyskały minimalne zmiany gabarytowe za to materiał dość mocno wyróżnia budynek. Szare tynki w wydzielonych boniowaniem strefach oraz poziome paski blachy układanej na rębek stojący.

Budynek Rekreacyjny Wiślica – Skoczów

Budynek Rekreacyjny Wiślica – Skoczów

Tematem projektu był budynek tak zwanej “rekreacji indywidualnej”. Inwestycja zlokalizowana w malowniczej części gminy Skoczów. Budynek zaprojektowany w oparciu o moduł dwu “kontenerów” morskich typu HC (high cube). Zespół modułów obudowany drewnianą elewacją z dodatkowym dachem. Przedłużone przekrycie tworzy dodatkową przestrzeń zadaszoną dla przestrzeni wypoczynkowej (jadalnia) wyposażonej w kuchnię polową i zespół pieców paleniskowych(grill, pizza oven) i wędzarni. Całość zakotwiona na lekko opadającym terenie, powiązana z drewnianym pomostem nad samym brzegiem stawu.

Przebudowa, rozbudowa i nadbudowa dom w Buczkowicach

Przebudowa, rozbudowa i nadbudowa dom w Buczkowicach

 

Istniejący budynek mieszkalny z nieużytkowym poddaszem będzie podlegał rozbudowie o część dzienną nakrytą tarasem z mocnym wysunięciem poza ściany zewnętrzne. Istniejące poddasze zostanie podwyższone dzięki czemu będzie możliwość uzyskanie dodatkowej w pełni użytkowej przestrzeni.

Budynek po przebudowie uzyska jednolity charakter elewacji w postaci białego tynku i elementów detali drewnianych co nada mu lekko skandynawski klimat. Ze względu że teren jest objęty ochroną konserwatorką na elewacji musiały się pojawić elementy detali – ozdobny wiązar wykończający ścianę szczytową.